top of page

 PROJECTCONTRACT 

Projectcontract

Ergonomisch Ontwerpen

Avans Hogeschool Tilburg

 

Simon Spits, 2089818

Ayse Bulut, 2088926

Bilgin Eren, 2132081

Léon Pijnenburg, 2054424

Lizzy Thijssen, 2090019

​

Projectbegeleider: André Kuijsters

Versie 1.2

29-09-2017

​

Hoofdstuk 1: Projectdefinitie

 

1.1 Uitdaging

De vraag is ontstaan bij een goede bekende van een docent van de minor Ergonomisch Ontwerpen aan Avans Hogeschool Tilburg. De opdrachtgever heeft namelijk alleen zicht aan het rechteroog. De opdrachtgever rijdt probleemloos in een auto. Daarnaast reed hij in het verleden veel motor, maar sinds het zicht aan het linkeroog weg is, vrijwel niet meer. ‘Hoe kunnen wij er voor zorgen dat iemand met goed zicht aan maar één oog (weer) veilig deel kan nemen aan het verkeer?’

 

1.2 Aanleiding

De vraag is dus vanuit een bekende van een docent van de minor aangekaart. Het is dus vanuit één persoon gekomen, echter zullen meer mensen die nog maar met één oog goed kunnen zien dit probleem ervaren. De oorspronkelijke opdrachtgever gaf aan geen problemen te hebben met autorijden, maar wel met motorrijden. Wellicht ondervinden andere mensen wel problemen met autorijden, waarvoor de oplossing ook van dienst kan zijn.

Het probleem bestond al langer bij de opdrachtgever, nu wordt de opdracht gebruikt tijdens de minor om een oplossing te bedenken.

 

1.3 Doelstelling

Na 20 weken hebben vijf studenten van de minor Ergonomisch Ontwerpen een oplossing bedacht en getest waarmee mensen met goed zicht aan één oog (weer) veilig deel kunnen nemen aan het verkeer op een motor of andere voertuigen.

 

1.4 Projectresultaat

Aan het einde van de 20 weken heeft de projectgroep een getest prototype opgeleverd waarmee de opdrachtgever baat kan hebben tijdens het motorrijden, inclusief een onderbouwd onderzoeksrapport.

 

1.5 Afbakening

Er wordt een getest prototype opgeleverd met een onderbouwd onderzoeksrapport. Met het prototype moet de opdrachtgever veilig deel kunnen nemen aan het verkeer op de motor. Het prototype moet getest worden op een veilige locatie, of een gesimuleerde locatie. Het is te riskant om het prototype te testen in het verkeer, omdat dit niet veilig is voor de testpersoon zelf en voor de omgeving. De projectgroep gaat zich niet bezighouden met het productieklaar maken van het prototype.

 

1.6 Effecten

Sommige mensen kunnen het plezier terug vinden van het deelnemen aan het verkeer. Anderen krijgen weer het gevoel van veiligheid terug. Als mensen, die het voorheen niet durfden, met de oplossing op de snelweg gaan rijden, gaan ze waarschijnlijk lange afstanden rijden. Op kleine schaal betekent dit ook dat er meer brandstoffen worden verbruikt.

Het effect moet ook zijn dat er een groep extra deel gaat nemen in het verkeer, wellicht met name de snelweg. Dit kan negatief zijn voor het totale verkeer. Het kan ook zo zijn dat er voortaan op de voertuigen wordt aangegeven dat de bestuurder gebruik maakt van de oplossing, hiermee kunnen de overige weggebruikers rekening houden.

 

1.7 Gebruikers

De doelgroep bestaat uit weggebruikers met goed zicht aan maar één oog.

 

1.8 Randvoorwaarden

Er moet binnen de beschikbare 20 weken gewerkt worden en binnen het budget van €750,-. Binnen de 20 weken moet het prototype getest zijn door de doelgroep in de geschikte situatie. De 1680 studie-uren zijn behaald en effectief benut. Het gehele onderzoek staat beschreven in het onderzoeksrapport volgens de rubriek.

 

1.9 Relaties met andere projecten

Er zijn geen relaties met andere projecten.

​

​

Hoofdstuk 2: Activiteitenplan

​

Figuur 1. Activiteitenplan

​

​

Hoofdstuk 3: Beheersplan

 

3.1 Tijd

Voor het gehele project staat 20 weken. Na 17 weken dient het verslag opgeleverd te worden. Hierna is nog drie weken ruimte voor correctie en finetuning. Het aantal mensuren bedraagt 17 uur per persoon per week.

 

3.2 Geld

Voor dit project zijn twaalf studiepunten voor ieder projectlid te behalen. Er nemen vijf mensen deel aan dit project. Eén studiepunt staat voor 28 studielasturen. Dit komt dus neer op 12×5×28 = 1680 studielasturen in totaal. Het budget om  materialen aan te schaffen voor prototypes vanuit Avans is €750,-.

 

3.3 Kwaliteit

De kwaliteit van het project wordt op verschillende manieren bewaakt. Er is een wekelijkse bijeenkomst met André Kuijsters, die toezicht houdt op de vooruitgang van het project. Uiteindelijk zal deze ook feedback geven op het eindresultaat. Voordat de wekelijkse blog (zie 3.5 Informatie) wordt geüpdatet, wordt de spelling en grammatica gecontroleerd door Léon Pijnenburg.

 

3.4 Organisatie

De projectgroep wordt geleid door Lizzy Thijssen. Léon Pijnenburg notuleert tijdens vergaderingen. AyÅŸe Bulut, Lizzy Thijssen en Bilgin Eren focussen zich tijdens de onderzoeksfase op het probleem van de gebruikerskant (zicht) en Léon Pijnenburg en Simon Spits richten zich op de productkant (motors).

 

3.5 Informatie

Interne informatie wordt uitgewisseld via een groepschat en Google Drive en wanneer groepsleden elkaar treffen op school.

Externe informatie wordt verstrekt middels een wekelijkse blog. Hierop is de voortgang van het project te volgen en zal het eindresultaat worden getoond. Tevens is er na de onderzoeksfase een posterpresentatie waarin de onderzoeken en onderzoeksresultaten worden weergegeven.

 

3.6 Communicatie

Er worden afspraken gemaakt om samen te werken wanneer nodig (minstens éénmaal per week). Hierbij wordt ook contact gelegd met André Kuijsters, de projectbegeleider, en Inti Mansour, de vertegenwoordiger van de opdrachtgever. Externe experts en gebruikers worden benaderd via e-mail of telefoon.


 

Hoofdstuk 4: Risicoanalyse


Onzekerheid moet beheersbaar gemaakt worden door maatregelen te nemen om het risico te voorkomen of de gevolgen te beperken. Wat er tijdens dit project of na voltooiing mis kan gaan, staat weergegeven in tabel 1 Risicoanalyse. Daarbij in de tabel staat ook aangegeven hoe groot de kans is dat het gebeurd, wat de impact zal zijn en hoe ze voorkomen kunnen worden of hoe de schade beperkt kan worden. In tabel 2 Tolerantiematrix staat de tolerantiematrix weergegeven. Als het risico in de gele of rode zone komt, zie tabel 2 Tolerantiematrix, moet er een tegenmaatregel bedacht worden.

​

Figuur 2. Risicoanalyse

​

Figuur 3. Tolerantiematrix

​

bottom of page